Beogradski Maraton

Veliki povratak Dečijeg maratona!

Nakon tri godine pauze usled globalne pandemije virusa kovid-19 i rekonstrukcije staze u beogradskom Zoološkom vrtu Dečiji maraton se vraća na veliki vrata. To je tradicija duga 30 godina jer je prvi Dečiji maraton održan sada već davne 1993. godine na Terazijama. Već naredne godine trkačka staza zauzela je mesto u Zoološkom vrtu i nikada nije napustila to mesto. Staza oko Slonare je kompletno renovirana prethodne godine i predstavljaće pravi izazov za male šampione koji su pokazali da su najbolji u konkurenciji 20.000 predškolaca u pretkvalifikacijama za Dečji maraton.

U subotu 15. aprila najboljih 178 mladih trkača iz 13 predškolskih ustanova učestvovaće u kvalifikacijama koje su zakazane za 11 časova. Veliko finale 27. Dexyco dečijeg maratona počeće u 12 časova i 30 minuta.

Ovim povodom u četvrtak u prelepom ambijentu Zoološkog vrta, pod otvorenim nebom održana je konferencija za medije koja je okupila veliki broj pripadnika ’’sedme sile’’. Ulogu voditelja preuzeli su glumac Slobodan Boda Ninković i pisac Jovica Tišma. Nimalo slučajno jer su oni svoje karijere u najvećem delu posvetili deci i dečijim osmesima. Dečiji maraton je teško zamisliv bez doajena srpskog glumišta i pisca čija su štiva neizostavni deo dečijih biblioteka.

Pravi uvod u nedelju Beogradskog maratona jeste Dexyco Dečji maraton. Nema boljih promotera sporta, zdravog života, iskrene emocije i velikih snova od naših najmlađih. Direktor Beogradskog maratona Darko Habuš je to posebno isticao, a nije propustio priliku da i ovog puta istakne značaj svih partnera najveće Dečije trke u našoj prestonici.

’’Pre svega želim da istaknem veliku zahvalnost svim domaćinima subotnjeg događaja koji će se održati 26. put u beogradskom Zoološkom vrtu. Dečiji maraton se vraća u punom obimu uz veliku pomoć grada Beograda kao suorganizatora, pre svega Sekretarijata za dečiju zaštitu, Sekretarijata za sport, ali i Sekretarijata za zaštitu životne sredine, jer želimo decu da učimo pravim vrednostima već u njihovom ranom uzrastu. Imaćemo uz nas u subotu i predstavnike Crvenog krsta u najvećoj dećijoj trci koju Beograd organizuje. Posebno bih se zahvalio Sekretarijatu za dečiju zaštitu koji motiviše nastavnike predškolskih ustanova da urade onu prvu, kvalifikacionu trijažu dece, jer na Dečiji maraton dolaze samo najbrža deca svih predškolskih ustanova na teritoriji grada Beograda Da li će sutra biti profesionalci, to nije važno, ali je važno da nastave sa sportom, zdravim životom i neguju prave vrednosti. Drago mi je što su od ove godine uz nas partneri kompanija Dexy co i Fondacija Novak Đoković. Hvala vam što ste prepoznali ono što radimo 27. godina, jer upravo ovakvi događaji služe da decu od ranog uzrasta učimo pravim vrednostima i zdravom načinu života, kroz sport i ekologiju. Družimo se sa životinjama, učimo lepom ponašanju, trčimo i takmičimo, bodrimo, navijamo i čuvamo životnu sredinu’’, rekao je Habuš koji se potom posebno osvrnuo na nove promotere:

’’Nama u subotu kreće najava maratonske nedelje, pred izdanje 36. Beogradskog maratona. Očekujemo preko 10.000 učesnika. Ono što smo želeli je da promoteri beogradskog maraton budu naši ’’Karl Luisi’’, a oni će trčati u Zoološkom vrtu u subotu. Oni će biti naši promoteri na 36. izdanju Beogradskog maratona, imaće priliku da drže ciljnu vrpcu, da budu na startu, cilju i steknu uspomenu  za ceo život’’, snažno je poentirao direktor Beogradskog maratona Darko Habuš.

Kao što je direktor Beogradskog maratona Darko Habuš istakao, povratak Dečijeg maratona ne bi bio moguć bez svesrdne pomoći grada Beograda kao suorganizatora, pre svega Sekretarijata za dečiju zaštitu, Sekretarijata za sport, ali i Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Gospodin Saša Tomašević ispred gradskog Sekretarijata za Dečiju zaštitu uputio je snažnu poruku Beograđanima:

’’Pozivam Beograđane da dođu u subotu i vide pravu Ligu Šampiona, ne onu sa televizije, već Ligu Šampiona gde nema razmišljanja i dogovaranja. U subotu neće biti revijalna trka, već će biti prava takmičarska trka. Beograđani će u subotu videti sve ono što grad Beograd ulaže da naši najmlađi imaju dobru ishranu u svojim vrtićima, njihov rad sa svojim vaspitačima po programima koji su na svetskom nivou. Ponesite naočare za sunce, nekoliko PP aparata jer kada naša deca trče gore i kamen i drvo. Dođite u subotu i vidite istinske šampione’’, rekao je gospodin Tomašević.

Kako bismo decu od malih nogu učili lepom ponašanju, Sekretarijat za zaštitu životne sredine organizuje eko dvorištance , sekopak se pobrinuo za tri reciklazna ostrva u zoološkom vrtu, a gradska čistoća se uvek pobrine da ono što ostavimo iza sebe oni sakupe, kako bismo ostavili Beograd i zološki vrt čistim. Jednako bitnu ulogu u organizaciji Dečijeg maratona ima i gradski Sekretarijat za Sport i omladinu, a ispred njega je govorio gospodin Novica Todosijević:

’’Izuzetna mi je čast i zadovoljstva da sam danas ispred resornog sekretarijata za Sport i omladinu. Tradicionalno naš Sekretarijat podržava kako dečiji tako i Beogradski maraton. To je jedinstvena prilika da Beograd pokaže svoje najlepše lice. Sve gradske službe tih dana su u potpunosti u funkciji da naš grad bude još lepši, iako je nama uvek lep. Ne postoji bolja promocija Beogradskog maratona od dečijeg maratona. Svim takmičarima želim puno sreće i uspeha, a pre svega da se osećaju lepo u našem gradu’’, istakao je Todosijević.


’’Izuzetna nam je čast što smo danas ovde sa vama i ponosni smo na saradnju koju smo uspeli da ostvarimo sa organizatorima Beogradskom maratonu. Posebno nam je zadovoljstvo što učestvujemo u ovakvoj aktivnosti koja podržava naše najmlađe članove društva. Hvala organizatorima koji su prepoznali nas kao partnera i koji su učinili sve da ova tradicija traje toliko godina. Želeo bih da pozovem i roditelje i decu da dođu u što većem broju, navijaju i podrže sve naše najbrže pretškolce. Imaćemo veliki broj aktivacija, spremili smo poklone iznenađenje za sve učesnike i pobednike. Dođite u subotu. uz osmeh i dobro raspoloženje uživajte u trci’,  istakao je Kiš.

Fondacija koja nosi ime najuspešnijeg srpskog sportiste Novaka Đokovića je takođe uzela učešće u organizaciji Dexyco Dečijeg maratona. Njihov fokus će biti na roditeljima jer su veoma svesni svih izazova koje nosi život mladih sportista, a o tome je govorila Ana Jovanović:

’’Želela bih da se ispred fondacije zahvalim organizatorima Dečijeg maratona što su nas pozvali da budemo deo tako lepog događaja. Mi ćemo u okviru našeg programa podrške roditeljima dece u sportu… Pozivamo ih da dođu do naših štandova, da popričamo o njihovim izazovima i planovima, odnosno kako mogu na najbolji način da zadrže decu u sportu. Delićemo diplome, roditeljima dati savete, a na našim štandovima roditelji će moći da uzmu primerak priručnika za roditelje u sportu. Nadamo se lepom vremenu i radujemo sjajnom druženju’’, istakla je Ana Jovanović.

Čak 26. put u nizu trkačka staza Dečijeg maratona smeštena je u Vrtu Dobre Nade. U Beo Srboljub Aleksić je ispred Beogradskog zoološkog vrta govorio o ovoj prelepoj tradiciji:

’’Zadovoljstvo mi je kao i uvek da budemo domaćini dečijeg maratona. To je sjajna manifestacija koja se već 26. put održava u Zoološkom vrtu. Nadamo se nastavku saradnje sa Beogradskim maratonom sa kojim sve ove godine imamo fenomenalnu saradnju, baš kao i sa gradom Beogradom. Nadamo se lepom vremenu u subotu, svim učesnicima želim puno sreće na trci, a pre svega puno zabave. Verujem da ćemo biti dobri domaćini’’. rekao je Srboljub Aleksić.

Mladi trkači imaće veliki izazov da nadmaše rekord Tadije Markovića koji je 2019. stazu dugu 230 metara pretrčao za 35 sekundi. Medalje su spremne za troje najbržih, a tradicionalno četvrta medalja namenjena je za onog poslednjeg i ona ima simbolični naziv ’’Super Puž’’. Svi učesnici jesu veliki šampioni i deo su prebogate istorije Dečijeg maratona koji je okupio gotovo pola miliona dece za 30 godina postojanja. Cilj je jedinstven, učenje  i oko njega su se okupili ljudi i organizacije koje čine život najmlađih lepšim, baš kao što i oni našu svakodnevnicu ulepšavaju svakim osmehom.