Beogradski Maraton

„Ja to mogu“ slogan ovogodišnje dm Ženske trke na Adi Ciganliji

Povodom tradicionalne dm Ženske trke u organizaciji Beogradskog maratona, danas je održana konferencija za medije u hotelu Mona Plaza na kojoj je najavljeno da ce se dm Ženska trka održati u nedelju, 02. oktobra 2022. godine sa pocetkom u 10 casova, na Adi Ciganliji pod sloganom „Ja to mogu!“

Organizator najavljuje veci broj prijavljenih ucesnica nego prošle godine i brojku od 1500 žena koje ce tog dana istrcati ili prošetati krug oko jezera, dužine 7,7 kilometara i ponosno reci „Ja to mogu!“. Ovaj sportski dogadaj ima za cilj promociju znacaja fizicke aktivnosti, posebno trcanja i hodanja za zdravlje ženske populacije kao primarne prevencije, ali i dobro druženje, jacanje ženske solidarnosti kroz aktivizam, podršku i motivaciju. Uz to, ovogodišnji slogan trke porucuje ženama da uz malo volje mogu da pobeduju sopstvene životne rekorde.

„Želimo da privucemo što veci broj žena koje ce se možda po prvi put oprobati u trcanju i koje cemo motivisati da im baš dm Ženska trka bude pocetak aktivnijeg bavljenja sportom i prva trka u pripremama za finale trkacke sezone, a to je svakako 36. Beogradski maraton 2023. godine. Ideja koja stoji iza slogana „Ja to mogu“ je motivacija žena da pored svih svojih dnevnih obaveza pronadu vreme za sebe i svoje zdravlje. Danas je zahtevno biti žena, od nje se ocekuje da bude dobra žena i posvecena majka, a da sa druge strane bude uspešna u svom poslu. Sve to dovodi do toga da ženama ostaje malo vremena za sebe i svoje zdravlje. Zato smatramo da promocija zdravog i aktivnog nacina života, u ženskoj populaciji znacajno utice na povecanje broja žena u sportskim aktivnostima u poslednjim decenijama, ali i na njihovo bolje fizicko i mentalno zdravlje, kao i kvalitetniji nacin života. Ovaj slogan im porucuje da je uz malo volje i truda nebo granica!“, izjavio je Darko Habuš direktor Beogradskog maratona.

U promociji zdravog i aktivnog nacina života ucešce javnih licnosti je od neprocenjivog znacaja, jer oni svojim recima i delima motivišu i pokrecu drušvo u kojem žive. Ambasador dm Ženske trke je naša proslavljena košarkašica i veliki borac Nataša Kovacevic. Ona se putem video poruke, obratila i tom prilikom izjavila: „Sam koncept i ideja oko slogana “Ja To Mogu” me je odmah privukao i pozitivna prica i atmosfera oko dm Ženske trke, ali i generalno oko Beogradskog maratona. Smatram da takav nacin komunikacije koji podstice odredene promene u društvu, radi na osnaživanju žena, daje pozitivne primere i menja nacin razmišljanja ohrabrujuci nas da malo više verujemo u sebe.“

Drugi deo konferencije za medije bio je posvecen zvanicnom potpisivanju ugovora izmedu Beogradskog maratona i generalnog pokrovitelja i naslovnog sponzora manifestacije, kompanije dm drogerie markt, poznate po svom društvenom angažmanu, osnaživanju žena i promociji zdravijeg nacina života. Tim povodom Resorna menadžerka marketinga i komunikacija dm Srbija i Severna Makedonija Svetlana Jovanovic Mitic, izjavila je:„Veoma smo ponosni što smo drugu godinu zaredom deo dm Ženske trke, jedine i nama najdraže masovne sportske manifestacije posvecene iskljucivo pripadnicama ženskog pola. Ova trka je još jedna veoma važna aktivnost naše kompanije kojom želimo da inspirišemo, osnažimo i podržimo žene u svakoj sferi života. Ovo nije trka samo sportskog karaktera. Nastojimo da promovišemo brigu o zdravlju, ali želimo i da pružimo podršku osobama sa invaliditetom, koje takode ucestvuju u ovoj trci i cijem se ucešcu neizmerno radujemo. Deo dm Ženske trke bice aktivacije koje su usmerene na ekologiju i održivost, cime zajedno šaljemo jasnu poruku o važnosti zaštite životne sredine. Voleli bismo da sa ovog dogadaja sve naše ucesnice ponesu i osecaj zajedništva i vere da jedna drugoj mogu uvek da budu važan oslonac.“

Uspešna saradnja koju Beogradski maraton ostvaruje sa organizacijom SOSSIB motivisala je i pokrenula veliki broj osoba sa invaliditetom da predu svoje prve kilometre, a ocekuje se i veliki broj dama na ovogodišnjoj dm Ženskoj trci. Udruženje MAMA FIT ce sa trudnicama i porodiljama prošetati krug oko Ade i pokazati da je umerena fizicka aktivnost poželjna cak i u drugom stanju, i da ako one mogu, može i svaka od vas.

Uz dm Žensku trku pažljivo su odabrani partneri koji ce takode biti prisutni na Adi Ciganliji sa svojim aktivacijama, a to su: Sekretarijat za zaštitu životne sredine, preduzece Zelenilo Beograd, Srbijašume , preduzece Gradska cistoca i kompanija Sekopak.

Sve ucesnice dm Ženske trke ce u ucesnickom paketu dobiti zvanicnu majicu trke, kao i poklone naslovnog sponzora dm drogerie markt, a nakon predenih 7,7 km – na cilju ih ocekuju medalje i osveženje. Sve dame koje se nisu prijavile za dm Žensku trku to još uvek mogu da urade putem sajta Beogradskog maratona.