Beogradski Maraton

Maratonska šuma bogatija za 36 novih stabala

U susret 36. Beogradskom maratonu, danas je u Maratonskoj šumi u Parku prijateljstva na Ušću zasađeno 36. novih sadnica koje su donirali Sekretarijat za zaštitu životne sredine i Zelenilo Beograd. Sadnji su prisustvovali sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, Nataša Šišaković izvršna direktorka Zelenila Beograd i Darko Habuš ispred Beogradskog maratona.

Projekat „Maratonska šuma“ nastao je sa idejom da se podigne svest učesnika maratona i šire javnosti o značaju zaštite i unapređenja životne sredine. Maratonska šuma je takođe i rezultat veoma uspešne dugogodišnje saradnje sa gradom Beogradom, kao najvećim partnerom Beogradskog maratona.

„Ovom prilikom se zahvaljujem Ivani Vilotijević i Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, kao i Zelenilu Beograd, koji su donirali 36. novih sadnica koje su danas zasađene u okviru Maratonske šume – koja imaj za cilj poboljšanja mikroklime u ovom delu parka Prijateljstva. Odgovorno društveno poslovanje i ponašanje, deo su poslovne politike Beogradskog maratona duži niz godina i to u sferama odnosa prema društvenoj zajednici, zaštiti životne sredine i promovisanju i sprovođenju humanitarnih kampanja, promovisanja značaja pomoći i darivanja pojedincima ili grupama kojima je to potrebno“, izjavio je Darko Habuš direktor Beogradskog maratona.

Beogradski maraton otvoreno priča o svim temama od značaja kako za trkačku zajednicu, tako i za društvo uopšte. Jedna od tema je svakako i zagađenje vazduha kao realan izazov sa kojim se suočavaju veliki gradovi, a koji ima značajan uticaj na sve ljude koji se bave trčanjem i fizičkom aktivnošću na otvorenom.

„Upravo je jedan od načina kako se borimo sa ovim izazovom povećanje broja i kvaliteta zelenih površina u našem gradu i zato smo pokrenuli inicijativu sadnje Maratonske šume, koja će svake godine biti bogatija za nove sadnice. Moramo biti okrenuti razmišljanju koje je orijentisano na potrebe budućih generacija i okoline koju im ostavljamo“, zaključio je tom prilikom Darko Habuš direktor Beogradskog maratona.

Sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne Sredine Ivana Vilotijević napravila je osvrt na ovu, sada već, lepu tradiciju koju zajedno neguju grad Beograd i Beogradski maraton. Zajednička želja je da ćemo i u godinama koje dolaze nastaviti u istom pravcu i da će Beograđani imati jednu sasvim novu šumu za uživanje.

’’Prošle godine je započeta ideja stvaranja maratonske šume. Posle godinu nalazimo se ponovo na istom mestu gde povećavamo broj sadnica za 36. godišnjicu Beogradskog maratona. Simbolično, ove godine obnavljamo šumu za još 36 sadnica. Očekujemo da ćemo nastaviti tradiciju i u godinama koje dolaze pa ćemo tako za 10 godina imati novih 46, zatim 47… i nastaće maratonska šuma. U toj šumi nećemo uživati samo mi koji smo učestvovali u njenom nastajanju, već i ono što je najbitnije, uživaće i naši sugrađani i provoditi dane sa svojom porodicom. Naravno, da bi ona opstala nije odgovornost samo u rukama Grada Beograda, Sekretarijata za zaštitu životne sredine i Javnog komunalnog preduzeća, već je odgovornost svih nas koji ćemo ovde prolaziti i gledati kako ona raste. Da bismo mogli da uživamo, moramo svi da sudelujemo u tome i tako pokažemo da smo odgovorni i da volimo svoju životnu sredinu’’, istakla je sekretarka Ivana Vilotijević.