Beogradski Maraton

Maraton rekorda

Beogradski maraton koji je u nedelju po 36. put održan na ulicama glavnog grada Srbije još jednom je poslao predivnu sliku u svet. Najmasovniji sportski događaj u Srbiji u potpunosti je opravdao svoj epitet, a u prilog tome govori podatak da je sa 10.500 trkača oboren rekord po broju učesnika. Ovako veliki sportski događaj zahtevao je pažljivu i detaljnu pripremu kao i veliki organizacioni tim.

U realizaciji 36. Beogradskog maratona učestvovalo je 600 pripadnika obezbeđenja, 400 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, 300 volontera, 150 volontera Crveng krsta, 130 nastavnika i pitomaca Vojne akademija, kao i dežurne komunalne gradske službe i dežurni zdravstveni radnici, što u ukupnom zbiru predstavlja cifru od nešto manje od 3.000 ljudi. 

Imajući u vidu veoma visoku temperaturu, koja nikako ne pogoduje trkačima dugih pruga, Crveni krst, koji je angažovan kao ispomoć zdravstvenim radnicima odradio je izvanredan posao trijaže na samoj stazi i u dve poljske bolnice, pa su svi trkačći kojima je pomoć bila potrebna, pravovremeno bili zbrinuti. 

Za potrebe trkača na samoj stazi bilo je obezbeđeno 100.000 flašica vode i izotonika na 7 okrepnih stanica za polumaratonce, odnosno 11 za maratonce,kao i četiri tone banana, 2 tone jabuka i 700kg limuna.

Na trasi polumaratonske i maratonske trke bilo je organizovano 25 muzičkih stanica, koje su napravile odličnu atmosferu za posetioce i pružile dodatnu podršku svim takmičarima. Tradicionalno, na Mostu na Adi, trkači su mogli da uživaju uz zvuke Beogradske filharmonije, dok su mališani reciklirali i navijali na Eko ostrvu, koje su priredili sekretarijat za zaštiru životne sredine i Beogradski maraton. 

 Nakon 28 godina, realizovan je uživo TV prenos Beogradskog maratona sa 25 kamera, 5 dronova i 5 kamera u pokretu i preko članova TV Arene sport.