Beogradski Maraton

Darko Habuš: Najlepša slika Beograda

Preko 13 hiljada takmičara učestvovalo je na 37. izdanju Comtrade Beogradskog maratona. Oboren je rekord po broju učesnika na najmasovnijoj sportskoj manifesaciji u Srbiji.

Darko Habuš, prvi čovek Beogradskog maratona, nije krio zadovoljstvo kako je sve proteklo.

„Sve je izgledalo fantastično. Možemo da kažemo da smo prezadovoljni događajem koji smo napravili. Ovom prilikom bih zahvalio celom timu Beogradskog maratona, koji je vredno radio proteklih godinu dana. Puno je ljudi na ulici, koji podržavaju trkače, pune su tribine na cilju, ja ovo do sada nisam doživeo u našem glavnom gradu. Poslali smo najlepšu sliku Beograda u svet i zbog toga mi je srce puno“, istakao je Habuš.

Nikada više takmičara nije bilo na Beogradskom maratonu. Prošle godine ih je bilo 10.500, sada je taj broj nadmašen.

„Prijavljeno je bilo 13 hiljada trkača, ako uzmemo u obzir da se osam do deset posto ne pojavi na startu, opet dolazimo do brojke od 12 hiljada, što je svojevrsni rekord. Takođe treba podvući da smo imali preko tri hiljade učesnika iz inostranstva i ponosni smo što je taj broj iz godine u godinu sve veći. Trudimo se da pomeramo granice u svakom pogledu. Naš veliki cilj je da organizujemo Evropsko prvenstvo u uličnom trčanju 2027. godine i verujem da će 18. oktobra Savet Evropske atletike odlučiti da mi budemo domačini“, izneo je planove za budućnost Darko Habuš.

Prvi put u istoriji maratonska, polumaratonska i trka na 10 kilometara nisu krenule u isto vreme.

„Trke su startovale u različito vreme iz bezbednosnih razloga. Veliki je broj od 13 hiljada ljudi. Želeli smo da maratonci, polumaratonci i takmičari na 10 kilometara imaju čistu stazu. Takođe ovako je sve bilo mnogo lakše i zbog televizijskog prenosa.“

Malo je nedostajalo da bude oboren rekord u glavnoj maratonskoj trci u konkurenciji muškaraca.

„Nadali smo se rekordu, nekako smo se svi napinjali, ne bi li takmičar iz Kenije došao do rekorda. Nije uspeo, ali je dao sve od sebe. U narednom periodu nam je cilj da trasu Beogradskog maratona učinimo bržom i da oborimo rekorde ne samo po broju učesnika, već i one koji se tiču najboljih rezultata na stazi“, zaključio je Darko Habuš.

Takmičarki program 37. Comtrade Beogradskog maratona završen je trkom na 10 kilometara. U muškoj konkurenciji najbrži je bio Grk Hristos Brentas sa 32:04. Rus Vjačeslav Sokolov uzeo je srebro (32:36), a Ivan Bubnov iz Crne Goru bronzu (32:54). Najbolji takmičar iz Srbije Nenad Milosavljević osvojio je četvrto mesto (32:59).

Kod dama je prva kroz cilj prošla Nevena Jovanović (37:24), ispred Aleksandre Kostadinović (38:57) i Biljane Cvijanović (39:05). Sve tri takmičarke su iz Srbije.