Beogradski Maraton

Beogradski maraton – Sportski forum

Beogradski maraton kao organizator najvećeg sportskog događaja u našoj zemlji koji inspiriše hiljade ljudi da se bave trčanjem, uzeo je aktivno učešće u edukaciji društva o svim aspektima zdravih navika, značaja bavljenja fizičkom aktivnošću za mentalno i fizičko zdravlje, ali i edukaciji srednjoškolaca i studenata o svim aspektima organizacije velikih sportskih događaja iz ugla eminentnih sagovornika iz sveta sporta i velikih korporacija.

Tim povodom, juče je u hotelu Mona Plaza održana prva edukativna konferencija pod nazivom Beogradski maraton – Sportski forum na kojoj su bila upriličena tri panela i to: Organizacija velikih sportskih i atletskih događaja, PR i komunikacija u sportu i Zdravlje i sport. Publiku su činili studenti Fakulteta za sport Union i Visoke sportske i zdravstvene škole i đaci Sportske gimnazije Prestiž.

Na samom početku, uvodnu reč imao je direktor Beogradskog maratona Darko Habuš, koji se zahvalio studentima što su pokazali interesovanje za Sportski forum i najavio zanimljive predavače i razloge zbog kojih smatra da su ovakvi paneli važni za podstrek mlađim generacijama, da shvate da u sportu i organizaciji velikih sportskih događaja znanje dolazi kroz volonterizam i iskustvo, te ih pozvao da se pridruže timu Beogradskog maratona koji je uvek otvoren za nove generacije mladih ljudi.

Na prvom panelu pod nazivom „Organizacija velikih atletskih i sportskih događaja“, govorio je direktor Svetskog atletskog prvenstva u dvorani održanog ove godine i menadžer Srpskog atletskog saveza, Predrag Momirović. U proteklih 10 godina od kako je uz Srpski atletski savez, Momirović je sa najodgovornijih pozicija učestvovao u organizaciji jako velikog broja atletskih takmičenja, a pre svega Evropskog prvenstva u krosu 2013-te, Evropskog prvenstva u dvorani 2017-te i Svetskog prvenstva u dvorani 2022. godine. Mladi su imali prilike da čuju bogato iskustvo Momirovića, izazove sa kojima se nosio, ali i da zaključe da su improvizacija i tim najvažniji ukoliko želite da se bavite poslom organizatora velikih sportskih događaja. Takođe, Momirović je pre Srpskog atletskog saveza radio dugo godina u Beogradskom maratonu kao tehnički direktor, pa je govorio u kojoj meri mu je to iskustvo pomoglo da napreduje u svom poslu i da stekne iskustvo neophodno za orgnizovanje velikih svetskih atletskih takmičenja.

Gošće na drugom panelu bile su dve dame sa kojima smo razgovarali na temu PR i komunikacija u sportu. Jedna od ovih dama, Jelena Mitrović predstavnik komapanije Mercator S koja je već celu deceniju uz Beogradski maraton, bila je odličan sagovornik na temu PR iz ugla sponzora i pokrovitelja velikih događaja. Jelena Mitrović je govorila o razlozima opredeljenja kompanije Merkator S za saradnju sa Beogradskim maratonom punih 9 godina, čuli smo kako se pripremaju za najkreativnije kampanje i inspirativne poruke, kao i koliko se dugo pripremaju za naš najmasovniji događaj u zemlji. Druga dama, jedna je od retkih žena u sportskom novinarstvu, urednica i prezenterka na televiziji Prva, Nina Kolundžija. Nina je još kao klinka sanjala je da bude uz sport. S obzirom na nedostatak talenta da se bavi istim, odlučila je da postane sportski novinar. U sportsku redakciju B92 je došla jer je smatrala da će od najboljih najviše naučiti što se ispostavilo tačnim. Najpre je radila na sajtu, a potom je prešla na televiziju. Prva je dama koja je postala prezenter, a kasnije i urednik sportskih vesti i pregleda na televiziji B92. Saznali smo koliko ona uživa u svom poslu i kako je biti privilegovana dama u „muškom“ zanimnju.

Treći i poslednji panel jučerašnje edukativne konferencije bio je posvećen temi Zdravlje i sport. O tome da li sport i zdravlje idu ruku pod ruku, otkrila nam je Ljubica Papić sa kojom smo razgovarali na temu „ Strategija tempa trčanja na dugim distancama“ i dr Daniel Pešić koji nam je govorio o adaptaciji u naporu pri različitim ambijentalnim temperaturama i aerozagađenju, temi koja je veoma popularna ovih dana u našem glavnom gradu. Dr Daniel Pešić je specijalista medicine sporta, načelnik kabineta za medicinu sporta na Vojno Medicinskoj Akademiji i član medicinske komisije Beogradskog maratona, a Ljubica Papić je doktorant na Univerzitetu u Beogradu – Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja.

Beogradski maraton – Sportski forum je samo prva po redu edukativna konferencija koja će ubuduće postati praksa, a Beogradski maraton inicijator i pokretač promena u industriji sporta, u narednom periodu. Koristimo ovu priliku i da se zahvalimo svim govornicima, gostima, studentima i đacima, a očekujte od nas još kvalitetniji edukativni sadržaj u budućnosti, jer mi možemo „Uvek Više!“