Beogradski Maraton

Beogradski maraton osnovao trkački klub “Belgrade Marathon Runners”

Danas je na Adi Ciganliji održan prvi javni trening novoosnovanog trkačkog kluba Beogradskog maratona koji nosi naziv “Belgrade Marathon Runners”. U sklopu priprema za 36. Beogradski maraton koji će se održati 23. aprila 2023. godine, osnivanje trkačkog kluba je dobar povod i motivacija svih rekreativaca da na vreme krenu sa pripremama za jedan ovakav podvig. Svi koji bi želeli da se oprobaju u trčanju maratona, sada imaju priliku da se pripreme sa timom iskusnih trenera koji će voditi treninge tri puta nedeljno, na Adi Ciganliji. Povodom osnivanja kluba, održana je konferencija za medije na kojoj su se obratili sekretar za sport i omladinu grada Beograda Nikola Penić, direktor Beogradskog maratona Darko Habuš i trener novoosnovanog trkačkog kluba i naš proslavljeni maratonac Velimir Bojović.

„Ideja za osnivanje trkačkog kluba proistekla je iz želje da ponudimo našim sugrađanima mogućnost da se pripreme za trčanje dugih pruga i događaje koje organizujemo, jer nam je na prvom mestu zdravo bavljenje fizičkom aktivnošću. A to znači da kada izađete da trčite maraton, znate da je iza vas nekoliko meseci  priprema za ovaj izuzetan napor“, istakao je tom prilikom direktor Beogradskog maratona i dodao: “Paralelno, Beogradski maraton veliki fokus stavlja na promociju zdravog i aktivnog načina života, jer znamo da motivacija igra značajnu ulogu u povećanju broja rekreativaca u poslednjim decenijama. Aktivnost posledično utiče na njihovo bolje fizičko i mentalno zdravlje, kao i kvalitetniji način života, što sveobuhvatno doprinosi boljem stanju javnog zdravlja u zemlji.“

Sekretar za sport i omladinu grada Beograda Nikola Penić, istakao je koliko je važno osnivanje trkačkog kluba koji je posvećen sve većem broju rekreativaca i njihovim pravilnim pripremama za trčanje dugih pruga: „Kao bivši atletičar moram da istaknem kako mi je drago što će Beograd dobiti još jedan rekreativni trkački klub, a posebno je zadovoljstvo što će taj klub biti vezan za jednu od najznačajnijih manifestacija kada je sport u pitanju, a to je Beogradski maraton. Današnji događaj je samo uvod u ono što nas čeka u trećoj nedelji aprila, s tim u vezi trkačima želim „lake noge“, a organizatorima uspešnu organizaciju 36 Beogradskog maratona.“

Treninge novoosnovanog kluba će voditi tim trenera i to dugogodišnji atletski reprezentativac Srbije, proslavljeni dugoprugaš i maratonac Velimir Bojović, atletičarka Slađana Stamenković, jedna od najboljih dugoprugašica mlađe generacije u Srbiji i maratonac Filip Stanković koji u svojoj trkačkoj karijeri ima preko 50 istrčanih polumaratona i maratona.

„Ispred mene je stavljen veoma izazovan zadatak, da u narednih 7 nedelja pripremim one koji će sa nama možda podeliti svoje prve trkačke korake, da istrče svoj prvi maraton. Veoma se radujem ovako velikom broju trkača koji su se odazvali današnjem treningu i nadam se da će ih iz treninga u trening biti još više“, rekao je ovim povodom Velimir Bojović glavni trener novoosnovanog kluba „Belgrade marathon runners“.

Treninzi će se u narednih 7 nedelja, u susret 36. Beogradskom maratonu, održavati tri puta nedeljno na Adi Ciganliji kod prvog lokala sa Makiške strane „Shine“. Termini održavanja treninga su utorkom i četvrtkom od 18 časova, a subotom od 10 časova. Treninzi će tokom marta meseca biti otvoreni i besplatni za građanstvo. Za više informacija, zapratite neku od stranica „Belgrade Marathon Runners”-a na društvenim mrežama.

Vidimo se na Adi!