Beogradski Maraton

Beograd spreman za Evropsko prvenstvo u uličnom trčanju 2027

Drugu godinu uzastopno u sklopu 37. Comtrade Beogradskog maratona organizovan je Sportski forum. Zaključak vodećih stručnjaka iz različitih sfera sportske industrije je da je Beograd spreman za organizaciju Evropskog prvenstva u uličnom trčanju na 10km, polumaratonu i maratonu 2027. godine.

Beogradski maraton je podneo kandidaturu za organizaciju kontinentalnog šampionata, a odluka se očekuje posle zasedanja Saveta Evropske atletike, koji je zakazan za sredinu oktobra. U istoj godini će biti održano 40. jubilarno izdanje najmasovnije međunarodne sportske manifestacije u našoj zemlji.

Prvu sesiju pozdravnim govorima otvorio je Nikola Penić, sekretar za omladinu i sport grada Beograda i prof. dr Nenad Trunić, dekan Fakulteta za Fizičku kulturu i menadžment u sportu Univerziteta „Singidinum“, koji je pokrovitelj ovog događaja.

Na prvoj sesiji govorilo se o medicinskom zbrinjavanju, zatim bezbednosti i doping kontroli na 37. Comtrade Beogradskom maratonu, a govornici na ove teme bili su Nikola Prica, sekretar Crvenog krsta Beograda, Darko Glavaš, načelnik sekretarijata grada Beograda za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju.

Tema druge sesije bila je saradnja Beogradskog maratona sa organizatorima drugih maratona kao i sa Evropskom i Svetskom atletikom. Uvodno obraćanje imao je direktor Beogradskog maratona Darko Habuš, a u panel diskusiji učestvovali su: Majkl Niši direktor Čikaškog maratona, Marko Vasić, jedan od direktora Evropske atletike, Kris Rob, direktor i osnivač trkačkih konferencija „Mass participation World“ i Lucija Kolić, zvanični merilac Svetske atletike i Igor Radošević profesor Fakulteta za sport, Univerziteta Singidunum.

Majkl Niši je govorio o saradnji Beogradskog i Čikaškog maratona.

“Beograd I Čikago su sestrinski gradovi i drago mi je što je naša saradnja sve bolja i bolja. Drago mi je što su mnoge nove stvari implementirane u Beogradski maraton. Rekordan broj od 13 hiljada takmičara pokazuje da su organizatori uradili sjajan posao. Želim da svi uživamo u sutrašnjem spektaklu”, rekao je Niši.

Miloš Vasić iz Evropske atletike oduševljen je idejom da se Beograd kandiduje za kontinentalni šampionat u uličnom trčanju.

“Beograd je odličan kandidat uz podršku Beogradskog maratona i Srpskog atletskog saveza. Ubeđen sam da će svi uslovi iz candidature biti ispoštovani i mislim da glavni grad Srbije ima veliku šansu da ugosti najbolje evropske trkače 2027. godine”, istakao je Vasić

Uvodno predavanje u trećoj sesiji održao je direktor EXPO-a 2027. prof. dr Dušan Borovčanin, a panel diskusija odnosila se na sportsko-turistički aspekt i potencijal Beogradskog maratona iz ugla partnera, sponzora, saradnika i prijatelja Beogradskog maratona. Na panelu su govorili: Marijana Vasilesku direktorka Medi Group, Bojan Mijailović direktor Sava osiguranja, Branislav Đukić potpredsednik Comtrade-a, Nataša Pavlović direktorka marketinga IDEA i Jelena Dubovac direktorka marketinga NIKE.

„Bilo mi je zadovoljstvo da učesnike Sportskog foruma upoznam sa planovima i očekivanjima vezanim za održavanje EXPO 2027, posebno jer je sport, pored muzike, glavna tema Specijalizovane izložbe koja će biti održana u Beogradu“, izjavio je tim povodom Dušan Borovčanin, direktor preduzeća EXPO 2027 Beograd.