Beogradski Maraton

37. Beogradski maraton zakazan za 28. april 2024. godine

„Dan po završetku 36. počeli smo pripreme za 37. Beogradski maraton“, kaže Darko Habuš, direktor najmasovnije sportske manifestacije u Srbiji.

Beogradski maraton ne samo da je ove godine oborio rekord po broju učesnika, već je i pomerio granice kada je organizacija u pitanju. Trkački pokret u Srbiji pokazao je svu svoju veličinu, a organizacijom pratećih sadržaja Beogradski maraton je dokazao da je mnogo više od sportske manifestacije i da s pravom ima status događaja od posebnog značaja za Grad Beograd.

Ipak, ono što je 36. Beogradski maraton posebno izdvojilo od svih prethodnih je njegov društveno-odgovorni i humanitarni karakter, a za dve nedelje nas očekuje sada već tradicionalni događaj Heroji Beogradskog maratona, na kome najgrađujemo one koji su postigli svojevrsni poduhvat i završili neku od trka Beogradskog maratona:

„U saradnji sa dobrotvornom organizacijom BELhospice sakupljeno je 64 hiljade evra pomoći za onkološke pacijente i decu sa dijagnozom neizlečivih bolesti. Takođe, uticali smo na svest najmlađih, ali i onih starijih da ne okrećemo glavu od osoba sa invaliditetom, migranata i svih onih koji su na neki način ugroženi, jer su svi oni zajedno bili sa nama na stazi. Podizali smo i svest dece o značaju zaštite životne sredine kroz edukativne radionice tokom samih trka“, objašnjava Habuš.

Prvi operativac Beogradskog maratona posebno je istakao da je medicinski deo organizacionog tima odradio fantastičan posao implementirajući pozitivna iskustva najvećih maratonskih trka u svetu:

„Uslovi za trčanje bili su izuzetno teški, zbog visoke temperature koja ne pogoduje polumartoncima i maratoncima. Međutim, medicinska zaštita svih učesnika je bila besprekorno odrađena uz veliku pomoć urgentne medcine i volonntera Crvenog krsta. Imali smo dve poljske bolnice na samoj stazi pa smo i pored povećanog broja intervancija u potpunosti rasteretili sisteme gradskih službi, a svi trkači su bili medicinski zbrinuti na pravi način“, naglasio je Habuš.

Pripreme za 37. Beogradski maraton već su u toku, a on će biti održan 28. aprila 2024. godine: „Potrudićemo se da kao i ove i sledeće godine uvedemo neke novitete. I dalje ćemo se truditi da fokus bude na trkačima, ali da maraton bude ispraćen u bogat zabavni sadržaj. Želimo da kroz ovu manifestaciju ujedinjujemo region, ugostimo što veći broj stranaca, ali i da takmičarski podižemo kvalitet trka“, zaključio je Habuš.